Včely sbírají z květů nektar, který je základní surovinou pro tvorbu medu. Ten obsahuje zejména jednoduché cukry a právě tyto jsou pro některé použití medu důležité. Jejich sacharidy se nemusí štěpit, na rozdíl od cukrů složených a proto je med důležitým zdrojem energie při psychickém či fyzickém vyčerpání. Ve srovnání s rafinovaným cukrem má včelí med dvě výhody: • na rozdíl od rafinovaného cukru obsahuje další důležité přírodní látky • zatímco rafinovaný cukr se rozkládá a zatěžuje tím naše játra, jednoduché cukry v medu se vstřebávají a přímo přes stěnu trávícího traktu se dostávají k buňkám, což umožňuje jejich regeneraci

Kromě cukrů obsahuje včelí med ještě další prospěšné látky– bílkoviny, dextriny, aminokyseliny, minerální prvky: železo, měď, fosfor, vápník, hořčík a stopové prvky: mangan, kobalt, zinek, jód, fluór. A rovněž organické kyseliny: jablečnou, vinnou a citronovou.

Včelí med má časté uplatnění v tradičním léčitelství. Při nemocech horních cest dýchacích se jím sladí různé čajové průduškové směsi a proti kašli je účinná směs medu a cibule. Včelí med pomáhá pomáhá hojit poškozenou žaludeční sliznici a ulevuje od bolesti. Podporujeomezení růstu a rozmnožování některých bakterií a pro obsah železa je důležitý prokrvetvorbu. Konzumace včelího medu příznivě posiluje imunitní systém. Ukládá se ve svalech a játrech jako glykogen a udržuje stabilní hladinu krevního cukru. Včelí med stále nachází uplatněnípři léčbě ran a lehčích popálenin. Uplatnění nachází také v přírodní kosmetice – v pleťových či regeneračních krémech.
Med je sice hlavním včelím produktem, ale není jediný. Včely rovněž vytvářejí propolis, vosk, pyl a zázrak jménem mateří kašička. Což je opravdu úctyhodný výčet na tak drobounké stvoření.